Norway’s Therese Johaug wins first gold of Beijing Winter Olympics
Norway’s Therese Johaug won the first gold medal of the Beijing Winter Olympics Saturday, storming ahead of the competition in the women’s 7.5km-plus-7.5km skiathlon cross-country skiing.
Johaug, the clear favourite ahead of the event, finished the course in 44min 13.7sec to take what is expected to be the first of many cross-country skiing medals for Norway at these Games.
Johaugs privatliv forbauser: - Helt vanvittig
At Therese Johaug trener mye, er ingen hemmelighet.
Hvor mye energi og krefter hun bruker ved siden av langrennssatsingen, er imidlertid ikke like kjent.
De fleste toppidrettsutøvere i utholdenhetsidretter tar det svært rolig - med fokus på hvile, restitusjon og søvn mellom øktene - men for Therese Johaug er situasjonen en annen.
En vanlig dag for langrennsdronninga kan være som følger når det ikke er konkurransesesong:
-
Hun står opp og trener første økt klokka 06 om morgenen.
-
Så jobber hun seks timer med egen merkevare.
-
Dernest venter økt nr. 2 med varighet på to nye timer.
-
På kvelden varter hun deretter opp med tidkrevende middager til venner som kommer på besøk.
Johaug har så mange jern i ilden og et så aktivt program ved siden av treningen at hennes nærmeste støttespillere må gni seg i øynene.
Det forteller både venninna Martine Ek Hagen og broren Karstein Johaug til Dagbladet.
- Har du møtt henne?
Ek Hagen innrømmer at hun av den grunn ble glad da Johaug gikk på en treningssmell i sommer og viste menneskelige sider og ble så hoven i beina at hun ikke klarte å se sin egne knær.
- Da hun fortalte den historien, ble jeg lykkelig. Hun er faktisk et menneske. Det er så godt å høre at også Therese må ta det rolig noen dager. Hun har en helt umenneskelig kapasitet, både når det gjelder trening og sosiale ting, forteller Martine Ek Hagen til Dagbladet.
MANGE JERN I ILDEN: Therese Johaug tar det sjelden helt med ro. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
-
Jeg må ofte sende melding til henne å si at jeg ikke orker den middagen eller den sosiale aktiviteten i dag, men så ser jeg hva hun har gjort i løpet av dagen: møtt presse, sponsoroppdrag, trent to økter, malt stua og vaska badet. Det er helt enormt.
-
Har du mistenkt at Therese ikke er menneskelig?
-
Absolutt. Har du møtt henne? Har du sett henne gå på ski? sier hun og ler.
-
Sinnssykt
Når Dagbladet gjenforteller Ek Hagens utspill til Therese Johaug, smiler hun og svarer:
- Hun er ikke den eneste som sier det. Jeg er et menneske jeg også og gjør mine feil. Jeg tar det som god lærdom. Jeg lever på en knivsegg med treningen jeg gjør og må ta vare på meg selv, sier Therese Johaug til Dagbladet.
Bror og trener Karstein Johaug forstår godt hva Ek Hagen.
-
Jeg støtter delvis det utsagnet. Det er sinnssykt hva Therese tåler av trening, og det virker som ingen ting biter på. Det er helt vanvittig. Det er ikke noe jeg ville ha anbefalt en 16-åring: «Tren dette, så blir du verdensmester.» Da hadde det i stedet blitt overtrening, sier han til Dagbladet.
-
Jeg har spurt meg selv om det samme som Martine, spesielt de Johaug-oppdragene er tidkrevende. Jeg tror ikke folk er klar over hvor mye tid hun bruker på det. Therese er meget involvert i merkevaren. Det er ofte hun drar ut kl. 06 og trener i to timer, før hun drar på fotoshoot i seks timer og så trener en ny økt på to timer igjen.
-
Og så har hun kanskje venninner på middag hjemme hos seg selv. Og da serverer hun ikke Grandiosa, men ordentlig middag. Så legger hun seg klokka 10 og gjør det samme dagen etterpå igjen. Therese imponerer på flere områder enn på ski, forteller bror Karstein.
TETTE BÅND: Therese Johaug på hytta sammen med bror Karsten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
- Hun jobber ganske mye med merkevaren, spesielt om sommeren og høsten er hun veldig involvert i utviklingen av klær.
To jobber
-
Therese er sånn sett ikke 100 prosent langrennsløper, fordi hun har en jobb ved siden av?
-
Ja, hun har absolutt en jobb ved siden av. Jeg tror folk som følger henne en ukes tid blir overrasket over hvor mye hun gjør ved siden av treningen. Jeg skjønner ikke helt hvordan hun klarer å gjøre alt det hun gjør. Jeg tror det gir henne energi.
Ek Hagen er mektig imponert over kapasiteten til Johaug både i og utenfor skisporet.
-
Therese er ekstremt sosialt som skal være med på alle middager og alt som skjer, i tillegg til hard og mye trening, sponsoroppdrag, presse, merkevare. Det virker som hun får energi av alt det, sier den tidligere langrennsløperen, som fikk tildelt sin første verdenscupseier i sommer, til Dagbladet.
-
Therese har et tempo og en kapasitet utenfor langrennssporet som er helt unikt. Jeg har ikke opplevd maken hos noen andre jeg kjenner. Jeg kjenner ingen andre som får presset inn så mye som henne.
Skru På Lyd Error Error HOVNE BEIN: Therese Johaug gikk på en smell i sommer, og nå forteller hun hvor ille det var. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer
- Jeg tror grunnen til at hun takler det så bra, er året hun var utestengt. Da fikk hun hodet ut av bobla og bygd opp mye overskudd og energi.
Delvis lagt opp
At Therese Johaug bikket over en grense på seinsommeren, skulle nesten bare mangle i lys av hardkjøret hun utsatte seg selv for, mener Ek Hagen.
- Therese trente hardt i forkant av Lofoten-turen og hadde planer om å ta det rolig der. Å hvile for henne, var seks-sju timers gåturer. For en vanlig mann er det ganske tungt. Therese duret på og var ikke helt klar da hun begynte med vanlig trening og konkurranse i Lysebotn igjen, forteller Karstein Johaug.
Skru På Lyd Error Error «KRANGEL»: Den svenske skistjerna Ebba Andersson var ikke spesielt fornøyd med måten. Therese Johaug gikk på i den siste bakken før målgang under 10-kilometeren i Ruka. Video: Expressen TV / NRK Vis mer
Han har selv delvis lagt opp - etter mange år som hardtsatsende langrennsløper. Likevel imponerte Karstein Johaug på Beitostølen med med 17. plass der, foran solide løpere som Andrew Musgrave, Harald Østberg Amundsen, Håvard Solås Taugbøl og Martin Løvstrøm Nyenget på 15 kilometer klassisk.
-
Jeg har delvis lagt opp. Jeg gikk på Beitostølen og var veldig fornøyd med det. Jeg har begynt på en nyoppstartet Wang-skole hvor jeg jobber fulltid. Jeg elsker å trene og konkurrere ved siden av, forteller han.
-
Hva vil det si å ha delvis lagt opp?
-
Du trener hardøktene som gir utviklingen, men gjør ikke alt hver dag for å komme opp til verdenstoppen. Det blir litt som en supermosjonist, man legger ikke alt i det, men kjører hardøktene som gir utvikling.
Kombi-Gyda (18) tok historisk 2. plass: Har lært av Johaug
SUVEREN: Gyda Westvold Hansen var i en klasse for seg i bakken, men måtte gi tapt for Tara Geraghty-Moats i langrennssporet i kvinnenes første kombiverdenscuprenn i Ramsau fredag. Foto: Geir Olsen
Kombi-Gyda (18) tok historisk 2. plass: Har lært av Johaug
Gyda Westvold Hansen har fått «en del tips» av sitt søskenbarn Therese Johaug. Men etter å ha tatt ledelsen i hoppbakken, måtte tenåringen gi tapt for Tara Geraghty-Moats (27) i langrennssporet i historiens første kombinertverdenscuprenn.
Publisert: Oppdatert 18. desember 2020
– Jeg har fått en del tekniske tips når jeg har gått på ski med henne og broren (Karstein), og tror det har hjulpet meg til å får en bedre forståelse for langrenn, sier verdens for øyeblikket nest beste kvinnelige kombinertløper om rådene fra kusinen Therese Johaug under et digitalt pressetreffet.
18 år gamle Gyda Westvold Hansen var halvannet sekunder bak Tara Geraghty-Moats i mål. Marte Leinan Lund endte på 4. plass, 64 sekunder bak sin norske lagvenninne. Japans Anju Nakamura tok 3. plassen, 11,5 sekunder bak Westvold Hansen.
Mari Leinan Lund ble nummer syv, med fall i bakken etter et kjempehopp på 97 meter.
Gyda Westvold Hansen sier også at hun tror hun er «omtrent» der hun skal være med tanke på at hun tidligere i høst røpet sin målsetting om VM-gull i Oberstdorf om to måneder.
les også Smittevernet Riiber: – Bra vi ikke trenger så mye mat
– Jeg har enda mer å jobbe med. Jeg synes det er en realistisk målsetting, sier hun etter 2. plassen i verdenscuppremieren i Ramsau.
På spørsmål om prosentfordeling med hensyn til potensial hopp/langrenn, svarer hun 60 i bakken og 40 i langrenn. Hun påpeker samtidig at hun har løftet seg på smale ski sammenlignet med i fjor. Hun mener tiden hennes over fem kilometer i fjor var ett til halvannet minutt svakere enn den hun nå fikk.
Landslagstrener Thomas Kjelbotn istemmer.
– Vi har litt å jobbe med. Men det er også fint å ha noe å jobbe med inn mot VM, sier han.
– Det en stor prestasjon. Husk at hun er junior denne sesongen og en sesong til, sier Norges kombinertsportssjef Ivar Stuan om Gyda Westvold Hansen.
les også Stakk vaskekluter i trusen for å lure hoppkontrollen
Tara Geraghty-Moats lå på 6. plass etter hoppingen. Men amerikanerens merittliste og historisk overlegne tider fra langrennssporet i Continental Cup, tilsa at det var henne Gyda Westvold Hansen måtte holde unna for - for å bli historiens første verdenscupvinner for kvinner i kombinert.
– Gyda er tøff i hodet. Hun sto over prøveomgangen for å få full tenning i rennet. Det var tøft på en historisk dag. Det er mye press på henne. Hun er blitt betydelig sterkere i langrenn og er fortsatt veldig ung. I motsetning til Tara (Geraghty-Moats) er hun ikke ferdig trent, påpeker kombinertsportssjef Ivar Stuan.
les også Gjør stikk motsatt av langrenn: – Ingen betenkeligheter
NRKs ekspertkommentator Fred Børre Lundberg (50) beskrev det historiske presset slik:
– Det er den siste mannsbastionen som skal slås over ende. Det er en stor dag for de 32 jentene som står på start, sa kombinertgullvinneren fra Lillehammer-OL for 26 år siden.
Før Gyda Westvold Hansen nær hoppet bakken ned, fortalte han at hun ikke hadde vært «helt seg selv» under treningen torsdag. Han fikk kjapt svar på sitt spørsmål om hun hadde «knekt koden».
les også Riiber nyter pappalivet: – Det er umulig å vinne mer enn jeg gjorde
Gyda Westvold Hansen gikk etter juryens avgjørelse ett hakk ned på bommen. Rett før - med større fart - hadde lagvenninnen Mari Leinan Lund måttet sette seg ned på rumpa for å stå imot trykket som følge av sitt hopp på 97 meter.
– Synes hun ser sprek ut, foreløpig, kommenterte Fred Børre Lundberg etter at Westfold Hansen hadde lagt 800 meter av fem kilometer bak seg i langrennsløypa.
Tara Geraghty-Moats fikk los fort. Hun tok inn 17 sekunder før det var gått en kilometer. Japans Anju Nakamura, som gikk ut som nummer tre, lå hakk i hæl på amerikaneren - og dermed hakk i hæl på Gyda Westvold Hansen. Etter 3,3 kilometer måtte den norske tenåringen se den ni år eldre amerikaneren passere i en tung motbakke.
Men Westvold Hansen ga seg ikke. Hun tok seg opp på siden av amerikaneren, men hadde ikke mer å gi da Geraghty-Moats tro til i en ny stigning.
– Jeg føler at jeg gikk jevnt, mens hun gikk som en jo-jo - og mye fortere oppover. Jeg mangler litt styrke, sier Gyda Westvold Hansen - som vedgår at hun var så «spy-nervøs» før start.
Derfor takker Johaug bare én av tre søsken utad
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Etter et perfekt 2019 i comebacksesongen - med blant annet tre individuelle VM-gull i Seefeld - mottok Therese Johaug i helga prisen som årets kvinnelige idrettsutøver i Norge.
Det skjedde bare få timer før hun gikk helt til topps i Tour de Ski. Nok en gang takket hun lillebror Karstein for måten han hjalp henne som treningsmakker i spesielt de to åra Johaug var utestengt.
Therese Johaug har også to andre søsken - lillesøster Veronika og storebror Joakim - men de nevnes sjelden av verdens beste langrennsløper og holder seg i skyggen.
På spørsmål fra Dagbladet forteller nå verdenseneren i langrenn om relasjonen til sine to andre søsken.
-
Du har snakket mye om hva din bror Karstein har betydd for deg i denne perioden og har takket ham mange ganger utad, men hva med sin søster Veronika og storebror Joakim?
-
Veronika, Karstein, Joakim og hele familien har vært og er enormt støttende. Veronika er den som ikke går på ski og som kan få meg til å koble av med andre ting. Hun er viktigere på den andre delen enn den sportslige, hvor Karstein har vært sentral, forteller Johaug til Dagbladet.
THERESES JOHAUGS NÆRMESTE: Søster Veronika Johaug, far Thorvall Johaug, bror Joakim Johaug mor Gro Johaug og bror Karstein Johaug. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Karstein ble nr. 9 på 15 kilometer klassisk i Skandinavisk Cup i helga, på plassen foran den svenske langrennsprofilen Daniel Rickardsson, og deler en felles plattform med Therese.
-
Karstein er den som går på ski og vi har en felles plattform der. Men jeg har et like tett forhold til Veronika og Joakim. Det blir litt spesielt med Karstein og meg, siden han også er langrennsløper, men vi er alle tett alle fire. Jeg er veldig glad i alle de tre. Det er godt å ha noen å snakke med andre ting om.
-
Vi kom hverandre nærmere
Langrennsessets to øvrige søsken gir henne andre viktige impulser.
- Veronika og jeg kan koble av på helt andre områder. Vi kan reise på turer, gjøre andre ting, reise til Dalsbygda og gjøre vanlige ting som vi gjorde i barndommen. Jeg setter utrolig stor pris på familien, en følelse som ble forsterket i den tunge perioden. Uansett hvordan det går, så støtter de meg opp, forteller Therese Johaug.
TETTE BÅND: Også storebror Joakim og lillesøster Veronika er tett på Therese, selv om det bare er Karstein som trekkes fram i det offentlige rom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
-
Har dere kommet enda nærmere etter perioden du var utestengt?
-
Vi har vært veldig nærme hele veien, men det er klart, vi bor i Oslo og er veldig mye sammen i ukedagene. Vi kom hverandre nærmere i en periode hvor jeg slapp å dra på så mange samlinger og reiser og kan være mer hjemme.
-
Ønsker en lavere profil
Da Karstein Johaug gjestet Dagbladets langrennsprogram, forklarte han at Veronika og Joakim ikke trives like godt i søkelyset.
Derfor nevnes de sjelden av storesøster Therese.
-
Ettersom jeg også driver med langrenn, er det kanskje naturlig at jeg blir nevnt mer enn de to andre. De vil heller ikke være så mye i rampelyset og ønsker en lavere profil mediemessig, fortalte han, før han påpekte:
-
Vi er en veldig tett søskenflokk med tette bånd. Vi prater mye og har det veldig hyggelig sammen.
I tillegg til å være en viktig treningspartner for Therese, er lillebror Karstein svært kompetent i langrennsfaget og fungerer mer og mer som en trener for verdens beste kvinnelige langrennsløper.
Relasjonen er også vært god til pappa Thorvall og mamma Gro Johaug, som tidligere fortalte Dagbladet at dattera Therese ikke ga Norge hele sannheten om hvordan hun egentlig hadde det i utestengelsesperioden:
Skru På Lyd Error Error STOLT: Gro Johaug, Thereses mamma, forteller til Dagbladet at Therese kanskje ikke har fortalt hele sannheten om hvordan hun hadde det da hun var utestengt. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer Advarer Johaug mot Gjert